JBoss 5.2 will not start with Hibernate Validator 5.1.3 Final

Description

I was initially using 4.0.2 of HV, but our application overall uses JPA 2.0 and so I was getting errors when attempting to fire validators. So, I decided to go back to trying to get 5.x of HV working since it was based on JPA 2.0. But, my JBoss will not start, it gets :

org.springframework.beans.factory.BeanCreationException: Error creating bean with name 'org.springframework.validation.beanvalidation.LocalValidatorFactoryBean#0': Invocation of init method failed; nested exception is java.lang.NoClassDefFoundError: Could not initialize class org.hibernate.validator.internal.engine.ConfigurationImpl

So, using Eclipse Luna, I created a new Spring MVC maven based project. I left the pom bone stock as the wizard created it. I compiled, deployed and started JBoss, no issues. Then I added the pom entry for HV as indicated in the doco on the HV site.

After adding the indicated pom entry JBoss will not start, and the only addition is the HV pom entry as shown in the docs.

Attached is the wizard generated pom including the HV entry.

I am out of ideas. According all the doco I find and all the example project setups, the pom entry is all that is needed. The only other thing I can think of is there is something not documented that is required. Or, there is an incompatibility with Spring.

Any ideas?

Environment

JBoss 5.2
HV 5.1.3 Final
JDK 1.6
Eclipse Luna (IDE)

Status

Assignee

Unassigned

Reporter

Troy Schenk

Worked in

None

Feedback Requested

None

Feedback Requested By

None

backPortable

None

Community Help Wanted

None

Suitable for new contributors

None

Requires Release Note

None

Pull Request

None

backportDecision

None

backportReEvaluate

None

Components

Affects versions

5.1.3.Final

Priority

Major
Configure